29august

New Look. Pilguheit Lokomotivi uuele koosseisule

Liiga kauaaegne favoriit Lokomotiv-Kuban on kahe hooaja vahel kõvasti muutunud. Lisaks ümberkorraldustele treeneripingil lahkusid klubist korraga üheksa mulluse koosseisu mängijat. Kuid veel rohkem saabus Krasnodari uustulnukaid. Valeri Gitarkin uuris "Loko" uut koosseisu.

Dmitri Hvostov

Positsioon: tagamängija
Eelmine klubi:
Nižni Novgorod
Statistika VTB Ühisliigas hooajal 2015/16: 10,8 punkti, 1,8 lauapalli, 6,0 korvisöötu ja 1,1 vaheltlõiget
Tervitus minevikust: Мarcus Williams
"Loko" värbamiskampaania jagunes kaheks etapiks: enne ja pärast Barzokast. Punaroheliste esimesteks uuteks tulijateks said Hvostov, Baburin ja Ivlev. Lisaks sellele, et nad kõik on Venemaa koondislased ja mängisid viimased hooajad Nižni Novgorodis, ühendab nimetatud kolmikut ka fakt, et lepingud kirjutati alla praeguse FC Barcelona peatreeneri ajal. Kuid vaevalt häirib krasnodarlaste uut juhendajat Fotis Katsikarist võimete tipul olevate venelaste kohalolek, sest kõiki neid iseloomustavad ka kõrged mänguoskused.
Hvostov kasutas pärast ebaedu Himkis oma šanssi Nižnis, kus temast sai volgalaste liider ja koondise üks võtmemängijaid. On täielik alus arvata, et avanenud mängujuht teenib ka Krasnodaris palju minuteid ning areneb mänguliselt. Hooajal 2015/16 tabas Dmitri korvi protsentidega 54-43-87, kusjuures temasuguse mängija kohta öeldakse – "muudab kaaslased paremaks". Hvostov on alati valmis söötma ning uues tiimis vastutab ta olukordade loomise eest. Katsikarise sõnul tahab "Loko" kasutada ka Londoni olümpia pronksimehe organisaatorivõimeid.


Jevgeni Baburin

Positsioon: tagamängija
Eelmine klubi:
Nižni Novgorod
Statistika VTB Ühisliigas hooajal 2015/16: 7,6 punkti, 2,2 lauapall, 1,9 korvisöötu ja 1,1 vaheltlõiget
Tervitus minevikust: James Baron
Baburin on tunnustatud snaiper, kes võib vastase hävitada täpse viskega mängu lõpus või teha seda heal päeval kogu 40 minuti vältel. Oled sa Barzokas või Katsikaris – viskeanne, tahtmine, ennastsalgavus ja positiivne mõju kaaslastele nii väljakul kui ka riietusruumis teevad Bubast igasuguse süsteemiga meeskonna kasuliku liikme.


Vladimir Ivlev

Positsioon: ääremängija
Eelmine klubi:
Nižni Novgorod
Statistika VTB Ühisliigas hooajal 2015/16: 8,5 punkti, 5,7 lauapalli ja 1,4 korvisöötu
Tervitus minevikust: Nikita Balašov
Ivlev ei olnud täht Nižnis ning vaevalt saab selleks ka Lokomotivis, kuid kasu ta uuele meeskonnale toob. Vajakajäämisi rünnakul kompenseerib Vladimir universaalsuse ja valmisolekuga teha musta tööd, lisaks jätkub 26-aastaselt tema areng. Каtsikaris võib julgelt saata pika korvi alla "hakkima: oma 10-15 minutit töötab Ivlev kohusetundlikult.


Deniss Zahharov

Positsioon: tagamängija
Eelmine klubi:
Jenissei
Staistika VTB Ühisliigas hooajal 2015/16: 9,5 punkti, 1,1 lauapalli, 1,8 korvisöötu ja 0,8 vaheltlõiget
Tervitus minevikust: Мaksim Koljuškin
Zahharov sündis Belgorodis, kus tema esimene treener oli Aleksei Švedi isa Viktor Nikolajevitš. Himki liidriga ei seo 23-aastast mängijat mitte ainult see fakt. Deniss meenutab vene korvpalli üht juhtivat mängijat ka oma tegutsemismaneeri poolest: keskendumine korvile, püüd võtta initsiatiiv enda peale, oskus mängida vastane mees-mehe kaitses üle - kõik see iseloomustab ka Zahharovit. Venelasest universaalne tagamees on veel ebastabiilne, mis väljendub nii mõne kohtumise kui ka pikema perioodi ebaõnnestumises – eelmisel hooajal tegutses ta teisel poolel halvemini kui esimesel, mil ta tunnistati liiga üheks peamiseks avastuseks. Lokomotiv on juba mitu hooaega üritanud tulemuse saavutamist ühitada Venemaa andekate pallurite arenguga. Esimene on seni õnnestunud paremini ning seetõttu põhjustab 2015/16 hooaja ühe parema noormängija üleminek tippklubisse üheaegselt nii rõõmu kui kartust. On selge, et andekale mehele vajalikke mänguminuteid ei saa "Loko" garanteerida.


Мardy Collins

Positsioon: tаgamängija
Eelmine klubi:
Strasbourg»
Statistika EuroCupil 2015/16: 13,0 punkti, 4,6 lauapalli, 4,4 korvisöötu ja 1,1 vaheltlõiget
Tervitus minevikust: Кrunoslav Simon
Lokomotiv üritas Collinsit omandada juba eelmise hooaja käigus, kuid ameeriklane jäi Strasbourgi ning viis meeskonna EuroCupi finaali. Kuid tänavu siirdus turniiri sümboolse viisiku liige siiski Krasnodari, kus üritab sama tee uuesti läbida.
Krasnodarlastel jäi eelmisel hooajal selgelt puudu teravusest number kahe ja kolme positsioonil. Collins on kutsutud just seda probleemi lahendama. Iga kord, kui Mardy saab palli, liigub kohtunike lauas tabloo eest vastutava mehe käsi tahtmatult puldile. Collins loob ise võimalusi nii jõuliste läbimurrete kui ka vastasele ootamatute visetega. Kogemused, külmaverelisus ja valmisolek innustada kaaslasi iseloomustab 32-aastast leegionäri. Pingelistel minutitel usaldab Katsikaris sageli juhtrolli endisele Clippersi mängijale, kelles saab kindlasti uue "Loko" üks võtmetegelasi.


Кevin Jones

Positsioon: äär/keskmängija
Eelmine klubi: Partizan
Statistika Aadria liigas hooajal 2015/16: 16,3 punkti, 7,8 lauapalli ja 0,9 korvisöötu
Tervitus minevikust: Аli Traore
Lokomotivist lahkus suvel pikkade liiderkolmik Randolph – Singleton – Claver. Eesliini restaureerimist alustasid krasnodarlased lepingu sõlmimisest Jonesiga, kes ilmselt saab meeskonna põhitsentriks, kuid võib edukalt tegutseda ka number nelja kohal. Кеvin töötab krobedalt, aga efektiivselt: pehme randmega suunab ta kolmesekundialas enamik viskeid korvi, aga liikuvus, kiired käed ja kehaline võimsus võimaldavad tal hankida palle mõlemas lauas. Lisaks omab ta ka head keskpositsiooniviset. NBA-s ei suutnud atleetlikkusega mitte hiilanud Jones kanda kinnitada, ent Euroopas lõi endise Clevelandi mängija täht särama. Kaksikduubel energilise ja meeskondliku keskmängija nime taga on saanud harilikuks nähtuseks.


Кenny Gabriel

Positsioon: ääremängija
Eelmine klubi:
Кarsiyaka
Statistika Euroliigas hooajal 2015/16: 9,7 punkti, 4,6 lauapalli, 1,3 korvisöötu, 0,8 vaheltlõiget ja 0,7 blokki
Tervitus minevikust: Derrick Brown
Gabriel on punaroheliste kõige lootustandvam uustulnuk. Saavutanud Karsiyakaga sensatsiooniliselt 2015. aasta Türgi meistritiitli,   jäi ääremängija samasse meeskonda ka hooajaks 2015/16, mille käigus sai temast klubi võtmemängija ja paljude suurklubide huvi allikas. Кennyt jahtisid Tel Avivi Maccabi ja Unicaja ning juba ta hoidis käes lepingut Olympiakosega, aga pärast edukat mängu Suveliigas sai kutse NBA meistri Clevelandi treeningulaagrisse. Kuid siis ilmusid lagedale meie kangelased ja tegid pakkumise, millest ei saanud keelduda.
Lokomotiv ei pingutanud asjata. Кenny tabab kindlalt keskpositsioonilt ja kolmese joone tagant (39% EuroCupil 2015/16), on tugev lauas ja osav kaitses, aga rünnakute lõpetamise efektsus (ääremängija on Kreekas ja Türgis kolmel aastal võitnud pealtpaneku konkursi) aitab krasnodarlaste poolehoidjail valutult üle elada Anthony Randolphi lahkumise. Vastamine tänapäeva korvpalli kõikidele nõuetele ja nõrkade kohtade puudumine tähendab, et Gabriel istub punaroheliste varupingil üsna harva.


Ian Vougioukas

Positsioon: keskmängija
Eelmine klubi:
Žalgiris
Statistika Euroliigas hooajal 2015/16: 11,1 punkti, 4,7 lauapalli ja 1,3 korvisöötu
Tervitus minevikust: Аleks Maric
Lokomotiv lõpetas eesliini komplekteerimise Ian Vougioukase värbamisega. Krasnodarlaste valikut iseloomustab mitme teguri kokkulangemine. Ian tunneb hästi Katsikarist seoses koostööga Kreeka koondises, on juba Venemaal mänginud UNICS-i ridades (2012-2014), аga samuti moodustab koos Ryan Brockhoffiga kõige kenamate ja heatahtlikemate nägude tandemi VTB Ühisliigas. Tõenäoliselt meenus "Lokole" ka Vougiukase parim omadus: kreeklane oskab suurepäraselt mängida seljaga korvi poole. Katsikarise "Lokost" tuleb kiire ja agressiivne meeskond. Kui kreeklasest juhendaja soovib tempot alla tõmmata ja vaenlase tagala kindlust kontrollida, kasutab ta teistsugust rünnakuvarianti, usaldades palli 212-sentimeetrisele keskmängijale.

***
Lokomotiv on viimastel aastatel järjekindalt tugevdanud meeskonda ka hooaja käigus – Derrick Brown, Richard Hendrix, Mantas Kalnietis ja Chris Singleton – kõik nad saabusid juba pärast lepingute sõlmimise põhikampaania lõppu ja kerkisid meeskonna liidriteks. Kuulduste põhjal planeerivad krasnodarlased sarnast tugevdamist ka tänavu.
Kronoloogilises järjekorras viimastena kirjutati alla lepingud Aleksei Žerdevi ja Deniss Levšiniga. Neist esimest kommenteerides viitas klubi peamänedžer Aleksei Savrassenko "panusele tulevikku". Ilmselt on see kõik, mida krasnodarlaste fännid praegu noortest ääremängijatest teadma peavad. Andekad venelased, kes mullu mängisid Superliigas, on meeskonda kutsutud perspektiivitundega ega hakka veel tänavu meeskonna mängu liialt mõjutama.
Ümber sündinud Lokomotiv on häälestatud naasmisele Euroliigasse ning püüab kindlasti taastada ka positsioone VTB Ühisliigas, sest klubi ambitsioonid ei piirdu kindlasti kuiva kaotusega veerandfinaalis. Soetatud uustulnukate tase eeldab, et krasnodarlastel on kõik võimalused oma eesmärgid täita, ühitades võitluse koha eest Olümposel noorte arenguga. Kuidas see tuleb praktikas välja, on hoopis teine asi.


Valeri Gitarkin

Jaga
Meeldib?
16
Sponsors