23september

Ronen Ginzburg:
VTB Ühisliiga aitas nii Nymburki kui ka Tšehhi koondist

Tšehhis naerdi: „Me ei tea, mis see korvpall on.“ Vastasin: „Ma ei tea, mis see hoki on!“

Lõppenud EMi tõeliseks avastuseks kujunes Tšehhi koondis – Ronen Ginzburgi meeskond jõudis esimest korda riigi ajaloos veerandfinaali.
Iisraellasest juhendaja püüab edu laineharjal puhuda uut elu sisse ka Tšehhi paljude aastate meistrile Nymburkile.
Meie kodulehele antud intervjuus avaldas Ginzburg EMi edu saladuse, selgitas, millest sõltub korvpalli populaarsus riigis, rääkis oma naasmisest Nymburki, klubi arengusuuna muutusest ja uutest mängijatest.

Õnnitleme suurepärase EMi eest! Mis sai Tšehhi koondise edu aluseks?
Esmalt õnnestus meil luua suurepärane „keemia“. Koondise ettevalmistus kestab oluliselt lühemat aega kui analoogiline protsess klubis, seetõttu keskendusime ainult kõige tähtsamatele detailidele, mis tõi ka tulemuse. Teiseks tahan tõsta esile suurepärase, Euroopa tippude tasemel turniiri teinud Jan Veselyt ja Tomaš Satoranskyt. Neil klappis koostöö nii omavahel kui ka veteranide ja noortega. Igaüks mõistis hästi Vesely ja Satoransky liidrirolli, seetõttu olid neil väljakul vabad käed. Samas olid nad minu ideedele avatud ja täitsid kõik treenerite juhised.

Kuidas esinesid Tšehhi koondisse kuulunud Nymburki mängijad?
Mitte just kehvalt (naerab). Nad tegid palju musta tööd. Niisuguste mängijate, nagu näiteks meie kapteni Jiri Welschita, ei saavutanuks me säärast tulemust. Vojtech Hruban on andekas noor mängija, kes peaks avanema VTB Ühisliiga uuel hooajal. Ta suutis end kokku võtta ja näitas EMil end parimast küljest. Sama võib öelda ka Pavel Houška kohta. Petr Benda on meie võtmemängija, kes annab endast kõik nii Nymburki kui ka Tšehhi koondise eest.

Kas VTB Ühisliiga kogemus aitas Nymburki mängijaid?
Kahtlemata. Seadsin enne EMi eesmärgi jõuda Rio de Janeiro olümpiamängude valikturniirile. Alguses ei võtnud mind keegi tõsiselt, kuid vastasin: „Vaadake, meil on Satoransky ja Vesely näol kaks Euroliiga tasemel mängijat, peaaegu kõik ülejäänud mängivad aga Euroopa tugevuselt teises, VTB Ühisliigas.“ Tšehhi koondise tulemus pani kõik oma kohale. Ühisliiga aitab kahtlusteta Tšehhi korvpalli arengule kaasa.

Teid võib pidada Tšehhi korvpalli üheks suuremaks asjatundjaks. Koondises on Jan Vesely ja Tomaš Satoransky näol tõelised tähed. Kas võib oodata järgmist hüpet?
Kui tulin Tšehhisse 9 aastat tagasi, seadsin endale kohe ülesande – viia see spordiala põhimõtteliselt uuele tasemele. Riigis on piisavalt palju andekaid noori, seda kinnitavad Jani ja Tomaše näited. Probleem oli selles, et korvpallimeeskondi oli siin vähe, praeguseks on asjad paranenud. Alguses kõik naersid Tšehhis: „Me ei tea, mis see korvpall on.“ Vastasin: „Ma ei tea, mis see hoki on!“
Põhiline, et Tšehhi korvpalliliit teeks EMi edust õiged järeldused ja areng jätkuks.

Mis aitab Tšehhi korvpalli arengule kaasa?
Poleks paha, kui VTB Ühisliigas osaleks veel üks Tšehhi klubi. See annaks kogu riigi korvpallile palju juurde. VTB Ühisliiga annab hindamatu kogemuse. Kõik on seotud – Liiga aitab Nymburki, koos sellega aga ka Tšehhi koondist. Osalemine sellel turniiril suurendab teise Tšehhi klubi eurosarja jõudmist.

Kui saaksite koondisest võtta klubisse ühe mängija, siis kes see oleks?
Äärmiselt raske valik… Kui nii Satoransky kui ka Vesely mõlemad mängiksid Nymburki eest, oleks see äärmiselt meeldiv, aga jään oma valikus Tomaš Satoransky juurde. Nende meeste olemasolu muudaks meid kohe Ühisliiga parimate meeskondade, sealhulgas CSKA konkurendiks – võiksime heidelda kõige kõrgemate kohtade eest.

Naasite Nymburki pärast kaheaastast vaheaega. Mis mõjutas seda otsust?
Olin klubis veetnud oma elust 7 aastat, see muutus mulle tõeliseks perekonnaks. Tean kõike, mis meeskonnas toimub, tunnen siin end mugavalt. Nymburk osaleb VTB Ühisliigas, tahtsin juhendada tugevas sarjas osalevat meeskonda. Niipea, kui ettepanek tuli, võtsin selle kohe vastu.

Kuidas plaanite meeskonna mängu muuta?
Otsustasime muuta mitte ainult mängu, vaid terve organisatsiooni arengusuunda. Teeme panuse noortele tšehhidele, anname neile rohkem mänguaega, hakkame limiteerima veteranide väljakul viibimist.

Rääkige Nymburki uustulnukatest. Kes neist võib kohe liidriks tõusta?
Kui ma vaid teaks (naerab). Värbasime küllalt ettearvamatuid noori mängijaid, me ei kahtle nende talendis. Nad toovad meie klubi mängu kvaliteeti. Tagaliinis hakkab mängima kiire Stanfordi ülikooli lõpetanud Chasson Randle. Samuti võtsime äärmiselt andeka kuubalase Howard Sant-Rossi. Loodame, et ta saab VTB Ühisliiga avastuseks. Julian Vaughn on liikuv ja hea koordinatsiooniga tsenter. Eriliselt tahaks esile tõsta Belgia koondise liidrit Maxime De Zeeuwit, kelle vastu me EMil mängisime.

De Zeeuwi mäng meenutab Nymburki kauaaegse liidri Radoslav Ranciki oma. Too sündis samuti riigis, kus korvpall pole esirinnas – Slovakkias…
Olen õnnelik, et sain töötada niisuguse korvpalluri nagu Radoga. Ta on mitmekülgne, tugev ja tark mängija. Tahaks, et ka Maxime De Zeeuw kerkiks samasuguseks Nymburki liidriks nagu oli Radoslav, ja et tema karjäär oleks sama hea. Põhimõtteliselt võtsimegi De Zeeuwi tema Rancikiga sarnase mängustiili pärast. Lisaks mängivad nad samal positsioonil.

Jiri Welsch on Tšehhi korvpalli sümbol. Kas tema on ka teie ideede peamine elluviija Nymburkis?
Jirile ei kuulu uuel hooajal enam põhiroll. Ta on 35-aastane ja ma ei saa teda 30 või 40 minutit väljakul hoida. Ta on meie mängijatele juba treeneri eest nii väljakul kui ka vahetusmeeste pingil. Kui väljakul asjad ei laabu ja sul on niisugune mängija nagu Jiri, pole vaja muretseda. Ta suudab otsuseid vastu võtta ja mõjutada mängu käiku.

Jaga
Meeldib?
9
Sponsors