10august

Tähtsad kuupäevad. Mängud, mida peab kindlasti vaatama

VTB Ühisliiga avaldas hooaja 2016/17 ametliku mängukalendri. Põhiturniiril peetakse 180 mängu, millest terve hulk kandideerib mitte ainult vooru kaunistuseks, vaid on märkimisväärsed terve Euroopa korvpalli jaoks.

Dmitri Gertšikov toob spetsiaalselt VTB Ühisliiga kodulehe jaoks välja kuumimad duellid, mida tuleb kindlasti vaadata.

2. oktoober

Kaasani UNICS – Nižni Novgorod

Hooaja avamäng ja koos sellega Ühisliiga kõige kuumem Volga derbi tutvustab fännidele uut Nižnit, mis alustab Ainars Bagatskise-järgset ajastut. Kahe hooaja vahel Arturs Štalbergsi poolt tehtud ümberkorraldused lubavad hoida must-valgete DNAs alistumatuse ja suurtele vastuhakkamise. Teisest küljest eksamineerib Nižnit traditsiooniliselt ambitsioonikas ja nimekas UNICS. Kes aga sageli ei saa end hooaja alguses hästi käima, näiteks aasta tagasi peetud avamängus kaotati Minski Tsmokile ja seda koduväljakul.

Kordusmäng: 16. veebruaril.


8. oktoobril

Permi Parma – BC Kalev/Cramo
VTB Ühisliiga debütant toob suure korvpalli Permi tagasi. See pole tähtis sündmus mitte ainult regiooni, vaid terve riigi jaoks, arvestades, millised traditsioonid loodi siin kümnend-paar tagasi. Turniiri uustulnukale tuleb külla Kalev, mis muudab mängu ettearvamatuks ja selle iseloomu kompromissituks.

Kordusmäng: 26. jaanuaril.


23. oktoobril

Himki – Krasnodari Lokomotiv-Kuban

See on esimene tõeline „raskekaallaste“ lahing hooajal 2016/17. Meeskonnad on aastaid võidelnud liiga tugevuselt teise tiimi tiitli eest ja unistavad CSKA troonilt lükkamisest. Kolla-sinistel on see korra õnnestunud, nende Krasnodari kolleegid alles unistavad meistriaust. Põnevust lisab asjaolu, et treeneripinkidel lähevad vastamisi Euroopa tippspetsialistid: montenegrolane Duško Ivanovioc ja kreeklane Fotis Katsikaris. Valmistuge mõlema poole taktikalisteks kavalusteks!

Kordusmäng: 24. veebruaril.


23. oktoobril

Saraatovi Avtodor – Peterburi Zenit
Siin saavad kokku ehk kõige iseteadlikumad Vene klubid, selgitamaks välja, kumma lähenemine noortetööle on õigem ja efektiivsem. Julgelt noori mängijaid edutav Vassili Karasjov sai suvel ookeani tagant tõhusat täiendust poja Sergei näol. Sellega kompenseeriti Piiteris seniste liidrite lahkumine. Saraatov tegi taas kord „perestroika“ lootusega leida huvitavate ja perspektiivikate mängijate andeid avada suutev juhendaja.

Kordusmäng: 12. veebruaril.


6. novembril

Himki – Kaasani UNICS

Venemaa esindajad eurosarjades on selle VTB Ühisliiga mängu ajaks juba kontinentaalsete võistlustega alustanud. Seega tuleb heidelda kahel rindel. On huvitav näha, kumb valmistub printsipiaalseks heitluseks paremini. Jevgeni Pašutin vaevalt muudab oma armastust lühikese rotatsiooni vastu. Kohustus saavutada tulemus Euroliigas seab aga treeneri dilemma ette: kuidas säilitada põhitegijate värskus. Himkilastel on veidi lihtsam: kodusaalis on teatavasti veidi kergem hingata. On paras koht vastasele näidata, et Tatarimaa esinduse asemel võinuks Euroliigas mängida hoopis kolla-sinised.

Kordusmäng: 13. veebruaril.


4. detsembril

Krasnodari Lokomotiv-Kuban – Moskva CSKA
Kontinentaalse poolfinaali revanšmatšis läheb Euroliiga pronksimeeskond vastamisi valitseva meistriga. Meenutame, et mõni kuu tagasi said moskvalased Berliinis kubanlastest erilise vaevata jagu ning jõudsid finaalis ka tiitlini. Puna-rohelised teenisid rahvusvahelisel areenil pronksi, kuid üldpildi hooajast rikkus varane väljalangemine VTB Ühisliiga play-off’is. Seega püüab Loko koduses Basket-hallis vastasele tasuda ning kindlasti on oodata kuuma heitlust.

Kordusmäng: 19. veebruaril.


18. detsembril

Moskva CSKA - Himki

VTB Ühisliiga ajaloos on olnud ainult kaks võitjat, kes kohtuvad jõulude eel ka CSKA hallis omavahel. Nende heitlus on alati kaunistanud tervet hooaega, see on pikantseim derbi, nagu Kreekas Olympiacos – Panathinaikos, Hispaanias Real – Barcelona, Türgis Efes – Fenerbahce… Fännide mõttes mööduvad meie duellid õnneks välismaistest rahumeelsemalt. Kuid väljakul läheb sama kuumaks – kasvõi juba seetõttu, et Aleksei Šved ja James Augustine mängivad oma endiste klubide vastu.

Kordusmäng: 27. märtsil.


22. detsembril

Riia VEF – BC Kalev/Cramo

Sel duellil on Ühisliiga raames oma ajalugu ja sarm. Balti derbi on alati olnud tuline. Kasvõi eelmisel hooajal võtsid mõlemad meeskonnad võidu võõral territooriumil (VEF Tallinnas, Kalev Riias), 2014/15 põhihooajal võitlesid mõlemad aga play-off-koha eest. Lõpuks pidid mõlemad endast ettepoole laskma hoopis Kasahstani esindaja Astana. Lätlastele ja eestlastele on omavaheline mäng alati eriline.

Kordusmäng: 27. märtsil.


8. jaanuaril

Krasnodari Lokomotiv-Kuban – Kaasani UNICS
Fotis Katsikaris Jevgeni Pašutini vastu – seda treenerite duelli mäletavad fännid veel hooajast 2012/13. Siis tüüris kreeklane Hispaania klubi Bilbao, venelane aga Lokot. Omavahel mängiti EuroCupi finaalikoha eest ning peale jäid „raudteelased“. Mõlemad on olnud ka Venemaa koondise peatreenerid. Nii et seda duelli võib vaadelda paljuski läbi treeneriteprisma. Huvitav on ka asjaolu, et Loko ja UNICS võtavad teineteiselt kordamööda õiguse mängida Euroliigas.

Kordusmäng: 10. aprillil.


16. jaanuaril

Kaasani UNICS – Moskva CSKA

Jevgeni Pašutin juhendas omal ajal armeelasi ja jõudis nendega ka Euroliiga Final Fouri. Kuid pikas perspektiivis ei suutnud ja CSKA bossidele piisavat muljet avaldada. Sellest ajast on palju vett merre voolanud, kuid UNICSi juhendaja persooni ei unustata kohtumistes moskvalastega. Jaanuaris saab Pašutin taas kord võimaluse näidata puna-sinistele, et nad eksisid oma valikus. Lisaks treeneriküsimusele annab duellile hoogu juurde mõlema klubi Euroliiga-staatus.

Kordusmäng: 26. veebruaril.


14. veebruaril

VTB Ühisliiga Tähtede mäng
Turniiri ajaloos esimest korda pannakse püsti šõu, millest korvpallisõbrad ammu unistasid. Säärase liigas mängiva tähekogumiku olemasolul pole säärase idee ignoreerimine lihtsalt tore – tegemist on mitte tulemusele, vaid vaatemängule rajatud peoga. Tänu asjaolule, et hooajal 2016/17 osalevate klubide arv vähenes, saabki see fännide unistus teoks ning kalendris avanes All Star Game’i läbiviimiseks sobiv aken.


23. aprillil

Krasnodari Lokomotiv-Kuban – Tsmoki-Minsk
Ilmselt on tegemist meie valiku kõige tagasihoidlikuma mänguga, kuid just see lõpetab põhihooaja 2016/17. Ning minsklasi ei tohi kunagi alahinnata. Eelmise turniiri lõpu eel alistasid nad näiteks tugeva Nižni Novgorodi, mõni aasta varem Kaunase Žalgirise. Pealekauba mängitakse kevadel eurosarjade play-off’e. Kui Loko peab põhijõu sinna suunama, annab see „draakonitele“ täiendava üllatusvõimaluse.


Dmitri Gertšikov

Jaga
Meeldib?
-11
Sponsors