21september

Alar Varrak:
Kalev peab võitmiseks riskima

"Kalev on andekatele mängijatele heaks hüppelauaks."

Eelmine hooaeg oli Kalev/Cramo parim VTB Ühisliigas. Eestlastel jäi ajaloolisest play-off’i pääsemisest puudu ainult üks võit.
Eelmise aasta liidri Rolands Freimanise meeskonda tagasi toonud Kalev tahab saavutatud tasemele pidama jääda.
Meeskonna peatreener Alar Varrak rääkis meie kodulehele antud intervjuus EMil saadud kogemusest, üleminekuturu riskidest, oma mängufilosoofiast ja hooaja eesmärkidest.

Hiljuti lõppes EM, kus te töötasite Eesti koondise abitreenerina. Kuidas hindate võitlust? Mis jäi Eestil alagrupist edasi pääsemiseks puudu?
Üldjoontes hindan heaks. Meil oli paar head ja paar kehvemat mängu. Turniirieelsete ennustuste kohaselt ei pidanud me edasi saama, see olnuks üllatus – samasugune üllatus, kui Kalev jõudnuks VTB Ühisliiga play-off’i. Ootused olid veidi kõrgemad, kuid me ei suutnud üllatada. See oli meie tänane reaalne tase.

Kuidas näitasid EMil end Kalevi mängijad? Kes mängis allpool oma taset, kes üllatas meeldivalt?
Gregor Arbet ja Rain Veideman olid koos Janar Taltsiga Eesti koondise parimad korvikütid. Gregor tegi ühe supermängu, aidates oma 26 punktiga võita Ukrainat. Veideman ja Sokk tegid tagaliinis stabiilsed esitused, kõik kolm olid ka efektiivsed. Erik Keeduse roll kahanes turniiri jooksul, aga kokkuvõttes ei saa nuriseda.

Mis on põhiline erinevus koondise- ja klubitreeneri töö vahel?
Suurim on see, et klubis olen pea- ja koondises abitreener (naerab – kodulehe märkus). Koondisega on tööaeg lühem, klubitöö kestab 9 kuud.

Kuidas möödus Kalevi suvi? Kas meeskonna komplekteerimine on lõppenud või võib oodata veel mõnda olulist täiendust?
Hetkel viimasena sõlmisime eelmisel nädalal lepingu mängujuht Sten Sokuga. Suvi kulges raskelt, me ei teadnud oma finantsseisu. Tänaseks oleme 12 meest kokku saanud. Ideaalis tahtnuks mõnda meest juurde.

Arvatavasti oli meeskonna koostamisel suurimaks võiduks Freimanise naasmine. Kas olete sellega nõus?
Loomulikult. Kõik, kes jälgisid Läti koondise mänge EMil, nägid, kui tähtis mees on võistkonnale Freimanis. Olen väga rõõmus, et ta naasis Tallinna. Freimanise värbamine oli kindla peale minek.

Brandis Raley-Ross on Eesti liigas tõeline täht, statistika on muljetavaldav. Kas ta on tõepoolest nii hea?
Elu näitab. Eesti liiga tase on teistsugune kui VTB liigas, seal on samu numbreid keerulisem saavutada – ka klubisisene konkurents on suurem. Aga kindlasti on ta hea mängija.

Josh Boone’i värbamine – kas see pole riskantne? Ta pole kunagi mänginud Euroopas, eelmise hooaja veetis mitte just tugevaimas Bahreini liigas…
Oleme aastaid võtnud teatavaid riske – mõni õigustab ennast, mõni mitte. Näiteks eelmisel aastal aitas Scott Machado meid väga, Mindaugas Kupšas aga ei õigustanud ootusi. Meie võimaluste juures peame riskima ja jäämegi riske võtma.

Kas Kalev üritas hoida meeskonnas eelmise aasta liidrit Scott Machadot?
Olime temaga suvel kontaktis, kuid rahalised võimalused ei võimaldanud teda endale hoida.

Eelmisel hooajal mängis Kalevis hiljuti Miami Heatiga garanteerimata lepingu sõlminud Keith Benson. Kas tema leping Miamiga üllatas teid?
Ikka on tore, kui mängija kõrgemale läheb. Eelmise aasta koosseisust on üldse paljud mehed saanud headesse klubidesse. Frank Elegar läks Milanosse, Rolands Freimanis UNICSisse, Scott Machado EuroCupil mängivasse Oldenburgi. See on tunnustus meie tööle ja näitab, et Kalev on hea hüppelaud.

Kalev ei suutnud üle pika aja võita Eesti meistritiitlit. Kas segas väsimus või olid mängus teised asjaolud?
See oli mitme asja koosmõju. VTB liiga hooaeg oli tavalisest pikem, teiseks tegi Tartu väga hea finaalseeria. Meil polnud enam sama hoogu nagu hooaja keskel.

Samal ajal oli meeskonnal ajaloo edukaim VTB Ühisliiga hooaeg. Mida see teile kui treenerile õpetas? Mida on vaja, et VTB Ühisliigas regulaarselt võita?
Igast hooajast õpib midagi. Võitmiseks on vaja head meeskonda (naerab). Eriti väiksematel võistkondadel on oluline hea keemia nii väljakul kui ka riietusruumis. Suuremaid talendiga ei löö. Lisaks ei tohi lasta tagasilöökidel end mõjutada, pead jääme ühtseks rusikaks.

Kalev ei hiilanud eelmisel hooajal resultatiivsusega (mängus keskmiselt 77,4 punkti – kodulehe märkus). Kas seda on arvestatud ka uue hooaja meeskonna komplekteerimisel või muutuvad mängus endas rõhuasetused?
Meil pole 12 võrdset mängijat. Teisalt rõhusime esmalt kaitsele ja võib-olla olid meie mängude skoorid väiksemad. Tähtis on võit, pole vahet, kas tulemusega 60:58 või 80:78.
Pool meeskonda on vahetunud, alustame nullist ja soovime mängida kiiret korvpalli.

Millised on eesmärgid uuel VTB tšempionaadil?
Väga lihtne – näidata head korvpalli ja rõõmustada oma toetajaid. Võitleme alati lõpuni. Seejuures arvan, et play-off’i on keerulisem jõuda kui eelmisel hooajal.

Jaga
Meeldib?
17
Sponsors