08november

Jiri Zidek Nymburki tõusust

Meie koduleht esitleb uut sissekannet blogis „Eriline arvamus“. Selle autorid, tuntud korvpallispetsialistid kirjutavad VTB Ühisliiga kõige põnevamatest sündmustest, tendentsidest ja kangelastest.
Meie blogi uus autor, Žalgirise koosseisus Euroliiga võitnud endine legendaarne Tšehhi keskmängija Jiri Zidek on praegu VTB Ühisliiga ametlik esindaja Euroliigas, FIBAs ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides. Zidek rääkis alanud hooaja ühest suuremast üllatajast, Tšehhi klubist Nymburk.

***
Stardiedust. Mul on väga hea meel, et Nymburk on hoo sisse saanud ja teeninud juba 5 võitu. Eriti kui meenutada, et terve eelmise hooaja peale kokku saadi ainult 9 võitu ja play-off’i konkurentsist langeti varakult. Nüüd on kokku sattunud mitu head asjaolu korraga. Esiteks vahetus treener – naasis Ronen Ginzburg ja see andis kohe täiendava tõuke. Tal ja klubi mänedžmendil õnnestus küllalt kiiresti moodustada löögivõimeline meeskond. Eelmisel hooajal lülitus Nymburk mängijateturule oma ajaloo suurima eelarve ja tõsiste ambitsioonidega, kuid lõpptulemus ei rahuldanud ei juhtkonda ega fänne. Nüüd on meeskond ehitatud üles teistmoodi – tulid noored ja võidunäljased mängijad, kes tahavad end VTB Ühisliigas tõestada. Globaalseid järeldusi on veel vara teha, kuid esimeste mängude põhjal on nii kaitse- kui ka ründetegevuse tase selgelt tõusnud. Iga korvpallur annab endast 100 protsenti. Ma ei usu, et hooaja eel oleks keegi oodanud noortelt „Tšehhi lõvidelt“ stardis 5 võitu. Seejuures on paljudel mängijatel vähe kogemusi. Ning viimasest mängust VEFiga jäid vigastuste tõttu eemale kolm liidrit Vojtech Hruban, Jiri Welsch ja Michael Dixon…

Kalendrist. Nymburk pidas 6 esimesest mängust 5 kodus ja võitis need kõik. Ainus kaotus saadi võõrsil UNICSilt. Ei saa öelda, et meeskond näitaks võõrsil täiesti teistsugust korvpalli, kuid aklimatiseerumise, võõra saali ja võõraste korvide faktor jääb alati. Juba novembris ootab Tšehhi klubi 4 mängu võõrsil Tsmoki-Minski, Krasnõi Oktjabri, CSKA ja Avtodori vastu. Nende mängude põhjal saab juba hakata tegema mingeid järeldusi ja pakkuda, milliseks võib Tšehhi meistri hooaeg kujuneda. Lähimas võõrsil peetavas mängus Minskis pakun soosikuks just hooaega säravalt alustanud „draakoneid“. Kohtuvad kaks hooaja alguse üllatajat! „Tšehhi lõvid“ peavad tegutsema kaitses täpselt ja kvaliteetselt, kui tahavad mõelda VTB Ühisliigas play-off’i pääsemisele.

Ronen Ginzburgist. Nymburki naasis kõigile hästi tuntud peatreener Ronen Ginzburg. Iisraellasest juhendaja oli varem töötanud klubis 4 aastat abi- ning seejärel 3 aastat peatreenerina. 2013. aastal vahetas tema välja Kestutis Kemzura, kes tegeles kaks aastat meeskonna arendamisega, kuid lepingu lõppemisel klubi ei pikendanud seda. Põhjuseks tulemused – soliidse eelarve juures ei suudetud seatud eesmärke täita. Suvel otsustati tuua tagasi Ginzburg – mees, kes oli juba 9 aastat veetnud Tšehhis, millest 7 pühendas Nymburkile ja 2 rahvuskoondisele. Ta töötas mitte ainult koondise juhendaja, vaid ka noorte spetsialistide metoodilise treenerina. Ronen tunneb Tšehhi korvpalli, selle võimalusi ja olukorda peensusteni. Leian, et Nymburki juhtkond talitas selle kogenud juhendaja tagasi toomisega õigesti. Tulemused räägivad iseenda eest.

Liidrist. Nagu sageli juhtub, hakkab hooaja käigus üks mängijatest arenema ja haarab paljudele ootamatult liidriohjad. Praegu teeb seda Howard Sant-Roos. Tean, et ta sõitis Tšehhisse juba eelmise hooaja lõpus ja harjutas mai viimasel nädalal koos meeskonnaga. Treeneritele oli tähtis temaga tutvuda ja saada tema võimetest ettekujutus. Kuubalane tahtis väga pääseda Nymburki ja mängida VTB Ühisliigas. Sant-Roos oli kaks eelmist hooaega veetnud Itaalia teises liigas. Ehkki tema tegutsemine juba toob tulemusi ja ta aitab Nymburkil võita, peab ta veel palju õppima. Kuid juba praegu on näha, et tegemist on Ühisliiga ühe universaalsema ääremängijaga, kes võib osaleda kombinatsioonides ja ähvardab kaugvisetega. Loodan, et tema karjäär liigub selgelt ülesmäge.

Uustulnukatest. Nymburk osaleb kolmel turniiril korraga – vajati piisavalt pikka pinki ja uusi mängijaid. Tänapäeva korvpallis on otsustava tähtsusega „number üks“, tugevduseks vajati kõige kõrgema taseme kogemusega mängijat. Valik langes EMil Islandi koondisega säravaid esitusi näidanud Hordud Vilhjalmssonile. Tšempionaadil on end juba heast küljest näidanud Michael Dixon ja Chasson Randle – neil kahel noorel ameeriklasel on, mida tõestada. Samuti EMil osalenud belglane Maxime De Zeeuw on universaalne eesliinimees, kelle tugevad küljed on seljaga korvi poole mäng ja kolmesed. Eelmise hooaja veetis ta Itaalias, Rooma Virtuses. Leian, et ta on meeskonda hästi sulandunud ja mõistab korvpalli hästi. Nymburki värbamisi võib hinnata „suurepärasega“.

Tšehhi talentidest. Võin kindlalt öelda, et Vojtech Hruban on Tšehhi korvpalli ajaloo üks andekamaid mängijaid. Ta peab sel hooajal muutuma stabiilsemaks. Seni on ta viibinud väljakul keskmiselt 25 minutit ja tabanud 68 protsenti kaugvisetest. Hrubanil on olemas kõik, saamaks noore võistkonna liidriks. Mis puutub Martin Peterkasse, siis teda loeti Tšehhi noortekoondiste tasemel suureks talendiks. Martin sai U16 EMil hõbemedali. Nymburk tõi ta juba ammu täismeeste keskele ning nüüd saab ta soliidselt mänguaega, olles ka võtmehetkedel väljakul. Olen kindel, et just noored mängijad aitavad klubil Euroopas edasi minna ning jõuavad ise kvalitatiivselt uuele tasandile.


Jiri Zidek,
Euroliiga meister 1999 Žalgirise koosseisus
VTB Ühisliiga ametlik esindaja Euroliigas, FIBAs ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides

Jaga
Meeldib?
12
Sponsors