06oktoober

Dimitris Itoudis:
Tsentriteta mÀngimine pole mitte trend, vaid vajadus

Ühisliiga valitsev meister CSKA seab alati maksimaalseid eesmärke ning on järjekordselt valmis tšempionit murda ihkavate konkurentide ees tiitlit kaitsma.
Armeelaste peatreener Dimitris Itoudis meenutas meie kodulehele antud intervjuus eelmise hooaja kõige eredamaid hetki, hindas uute mängumeeste võimalusi, rääkis, kui keeruline oli leida Saša Kaunale asendajat ning tõdes, et lühikese viisiku kasutamine pole mitte trend, vaid vajadus.

Teie jaoks oli eelmine hooaeg Ühisliigas esimene. Mis jäi kõige enam meelde?
Mällu jäi palju eredaid hetki, eriliselt aga VTB Ühisliiga play-off – läbisime selle kaotuseta. Enne seda võitlesime põhiturniiri esikoha eest, mis andis kohamängudeks koduväljakueelise. Saime püstitatud ülesandega hakkama.
Vaatamata Euroliiga Final Fouri ebaõnnestumisele õnnestus meil maksimaalselt keskenduda ja säilitada motivatsioon. Finaalist puudus vigastuse tõttu Sonny Weems, matši Astanaga jättis vahele Andrei Kirilenko, kuid näitasime, et CSKA on võistkonnana tugev. Mängisime finaalis väga tugeva Himkiga, Ühisliiga ja Venemaa meistritiitlil on meie jaoks suur tähendus.

Korvpallis on moodne trend – mängimine lühikese viisikuga. Kas mäng tõepoolest muutub ning kogukad ja aeglased tsentrid on hääbuv nähtus?
Ma sõnastaks selle teistmoodi – see pole mitte tendents, vaid vajadus. Kui vaatleme probleemi sügavamalt, näeme, et paljud tasemel pikad siirdusid USAsse ning praegu pole kerge leida vajalikul tasemel tsentrit, kes suudaks Euroopas tõepoolest hästi tegutseda.

Tähendab, et Saša Kaunale oli tõepoolest raske asendajat leida?
Jah, põhjusi juba selgitasin. CSKA tasemele sobivaid keskmängijaid pole palju. Valisime Joel Freelandi, sest teame tema võimeid: ta on ühtviisi tulemuslik nii nägu kui ka selg ees korvi poole mängides. Joel on väga universaalne nii kaitses kui ka rünnakul. Kahjuks on ta praegu vigastatud ega saa meid aidata.
Saša Kauna ei saa asendada Saša Kauna klooniga – sama kehtib Sonny Weemsi kohta. Püüdsime luua meeskonna, kus mängiksid universaalid, agressiivsuses kaotamata suudaks üks asendada teist. Oleme oma koosseisu kuuluvate mängijatega täiesti rahul. Paraku pole me saanud täiskoosseisus harjutada, sest paljud mängijad olid EMil ja mõni jällegi on vigastatud.

Rääkige, mida ootate meeskonna uutelt mängijatelt.
Valisime mängijaid, kes väga tahtsid saada osaks CSKAst. Nad teadsid, et meeskonnas on väga kõrge sisemine konkurents, mis aitab nii neil kui ka klubil veel paremini mängida. Iga täiendus on loogiline. Kauna asenduse teemal oli väga palju jutuajamisi ja me väga tahtsime, et ta ei lahkuks. Kuid see oli Saša valik, austame tema otsust ja soovime talle edu. Joel on täiesti teist tüüpi mängija, kuid tema vigastuse tõttu peame ootame ja palume fännidel varuda kannatust. Loodan, et Freeland on 3 kuu pärast täiesti mänguvalmis ja aitab meid.
Nikita Kurbanov tegi Lokos väljapaistva hooaja. Pärast seda, kui Andrei Kirilenko otsustas karjääri lõpetada, kaotasid CSKA ja terve Venemaa korvpall ajaloo ühe suurema mängija, kuid Venemaa korvpalliliit sai jällegi väljapaistva juhi. Olen kindel, et Kurbanov suudab meile anda palju seda, mida andis Kirilenko – lõhub vastase kaitset kolmepunktijoonel, võitleb aktiivselt lauas, tegutseb kaitses efektiivselt ja on alati võitlusvalmis. Vendadel Kulaginitel, eriti Dimal, oli ülisuur tahtmine tulla CSKAsse ning võidelda tagaliini tähtmängijatega koha eest koosseisus. Cory Higgins näitas esitustega Triumfis ja Gaziantepis, et suudab tegutseda efektiivselt: mängida kaitses, suunata palli, luua võimalusi endale ja kaaslastele, visata stabiilselt. Tal on piisavalt motivatsiooni näitamaks endale ja meeskonnale, et ta saab hakkama ka tipptasemel.

Paljude tippklubide treenerid leiavad, et parem ehitada mäng üles kaitsest lähtuvalt, millega ohverdatakse särav ründav korvpall efektiivsusele. Kas kõva kaitset ja väljapaistvat rünnakut on tõepoolest raske ühitada?
See on väga keeruline. Arvan, et fännid armastavad korvpalli nii aktiivse rünnaku kui ka kaitse pärast. Enamik neist eelistab efektset rünnakut ja oleme väga rõõmsad, et suudame seda pakkuda.

Teie nimekas kreeklasest kolleeg Georgios Bartzokas asus sel suvel samuti VTB Ühisliiga klubi, Loko etteotsa. Kas olete talle juba soovitanud midagi, rääkinud Vene korvpalli iseärasustest?
Viimast korda suhtlesime temaga enne Euroliiga Final Fouri, arvatavasti tekivad nüüd tihedamad kontaktid.

Kui tugev konkurents tuleb eeloleval hooajal?
VTB Ühisliiga on nii meeskondade kui ka süsteemi kvaliteedilt üks paremaid tšempionaate. Ootame eelmise hooajaga sarnaselt väga kõrget konkurentsi taset.

Jaga
Meeldib?
15
Sponsors