17detsember

LĂ€bimurre. Deniss Zahharov kui Liiga uus talent

„Kui õnne polnud, siis aitas ebaõnn,“ selline vene keelest tuntud mõttetera iseloomustab Deniss Zahharovi mängulist saatust sel hooajal. 2015/16 aasta meistrivõistlusi pidi tagamängija alustama Moskva Dinamos, kes mängis Superliigas. Ta läbis meeskonnaga kõik treeningkogunemised ja valmistus esimesteks matšideks. Siis tuli aga ootamatu uudis, et majandusraskuste tõttu loobuvad valgesinised osalemisest.
Selleks hetkeks oli suurem osa Venemaa klubisid oma koosseisu juba paika pannud ja isegi Superliigas hea tasemega Moskva Dinamo mängijad pidid hakkama otsima hädavarianti karjääri jätkamiseks. Paljud neist ei siirdunud kuigi tugevatesse klubidesse, kuid Zahharovil õnnestus võita jackpot.

Traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ analüüsib Konstantin Kutšer noore venelase muljetavaldavat debüüti VTB Ühisliigas.

Zahharovi edu aluseks polnud mitte pelgalt lepingu allakirjutamine Ühisliiga tugeva klubiga, vaid ka sattumine „oma“ treeneri juurde „oma“ meeskonda. Jenissei juhendaja Oleg Okulov töötas ise kunagi Superliigas ja teadis suurepäraselt andeka tagamängija võimeid. Nii et kui avanes võimalus sõlmida temaga leping, asusid krasnojarskilaste agendid kiiresti tööle.

Treenerite staabi usaldus võimaldas Zahharovil käigu pealt sulada Jenissei koosseisu. Pärast mõnda mängu tõrjus ta algviisikust välja Aleksei Vzdõhhalikini, aga nüüd on temast saanud üldse tiimi võtmemängija. Viimastes kohtumistes on Deniss näidanud kõrget resultatiivsust. See on aidanud tal kindlustada kohta Liiga venelastest mängijate resultatiivsustabeli esiviisikus.

Zahharovi ründearsenal on üpris mitmekesine. Võib välja tuua korraga mitu olulist elementi, mis teevad venelase ründemängu efektiivseks.

Kiirus
Zahharov on oma positsioonil Liiga üks kiiremaid mängijaid. Ta jookseb regulaarselt kiirrünnakutessse ja pääseb vabalt viskele. Isegi atleetlikud ameeriklased ei jõua tihti sammu pidada välkkiire venelasega. Denissile meeldib ka rünnata palli valdamise esimestel sekunditel, kui vastane pole veel kaitset korda sättinud.

Läbimurre
Palju punkte kogub tagamängija ka läbimurretel. Ta ei karda kehalist võitlust ja trügib tihti korvi alla. Tänu individuaalsele meisterlikkusele ja heale koordinatsioonile mängib Zahharov vastaseid kergelt üle. Otsustaval hetkel sööstab Deniss ette ja murrab korvi alla.

Vise
Zahharovi arsenalis on ka korralik vise. Kusjuures ta viskab samavõrra hästi pärast söötu paigalt kui ka läbimurdel liikumise pealt. Selline omadus teeb Denissi vastaste jaoks ebamugavaks mängijaks.

Nende venelastest mängijate seas, kes on Liigas osalenud vähemalt pooltes kohtumistes ja viskavad peale vähemalt 7 korda kohtumise jooksul, on Zahharovil parim tabavusprotsent mängust.

Kombinatsioon vabaksjooksmisega
Jenissei kasutab hästi Zahharovi ründemängu iseärasusi. Krasnojarskilased teevad igas mängus kombinatsioone, kus snaiper jookseb vabale kohale ja pääseb sealt viskele. Enamsti toimuvad need selliselt.
Deniss sooritab terava spurdi küljejoone juurest kolmese joone taha. Sealjuures üritab ta mööduda võimalikult lähedalt mõnest oma meeskonna pikast mängijast.

Kui Deniss temast möödub, teeb klubikaaslane katte, lõigates ära Zahharovit katnud vastase tee.

Vabanenud valvajast, liigub Jenissei snaiper vabasse tsooni, saab seal palli ja viskab ilma vastupanuta peale.

Veel üheks Zahharovit iseloomustavaks jooneks on oskus vabaneda viskeks. Talle piisab vähese ruumi juures paarist kiirest liigutusest, et vabaneda kaitsjast. Vaadake millise mängleva kergusega ta tegi seda kohtumises NiĆŸni Novgorodi vastu.

Sööt
Jenissei süsteemis on Zahharov mängija, kes keskendub peamiselt punktide kogumisele. Kuid sellele vaatamata annab ta tihti kaaslastele korvisööte, mis on omased mängujuhile. Kui arvutada söötude ja pallikaotuste suhet, siis on Deniss venelastest mängijate seas kolmas, eespool Anton Ponkrašovist, Ivan Strebkovist ja Artjom Vihrovist.

Siiski tuleb nentida, et mängujuhi funktsioonid on Denissi jaoks teisejärgulised. Suurema osa korvisöötudest sooritab ta tänu oma ründeaktiivsusele. Ta murrab läbi, tõmbab vastased enda peale ja söödab vabale kaaslasele.

Deniss Zahharovit on õigustatult saanud VTB Ühisliiga hooaja esimese osa üheks peamiseks avastuseks. Juba praegu võib öelda, et andekas tagamängija omab mitmekülgset ründearsenali. Ta ei karda initsiatiivi enda peale võtta ja oskab säilitada otsustavatel minutitel külma verd. Ilmselt pääseb ta suvel Venemaa koondise laiendatud ringi ning pole nende seas sugugi viimane kandidaat. Loodame, et noor mängija ei peatu saavutatul ja areneb edasi.

 

Кonstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
10
Sponsors