25märts

Peterburi dekabristid on kevadeni "elus". Lev Tigai blogi

 

Mul oli jultumust viimases eelmise aasta blogipostituses kahelda, et tol hetkel VTB Ühisliiga turniiritabelis teisel kohal asunud Zenit veel pikka aega liidrite grupis püsib. Nagu nüüd näha, oli kahtlus asjatu. Kalender näitab juba märtsi lõppu, põhiturniiri lõpuni jääb täpselt üks kuu, Peterburi „dekabristid“ aga ei kavatsegi Senati väljakult lahkuda ja keskmike sekka maanduda. Pärast kolmapäevast Astana purustamist 56 punktiga tõusis Zenit neljandalt kohalt kolmandaks, Lokomotiv-Kubani ette. Tegemist on sel hooajal vaat et Euroopa parimat kaitset näitava meeskonnaga!

Tõsi, talv polnud Peterburi meeskonnale lihtsaim. Ühel hetkel langeti esinelikust välja – kohalt, mis annab play-off’i esimeses ringis koduväljakueelise. Märtsis on Vassili Karasjovi hoolealused taas elavnenud: nad on kuuest mängust võitnud viis, kusjuures ainus kaotus saadi pingelises mängus CSKA käest 4 punktiga.

Peterburi klubi on selgelt tugevdanud Nižni Novgorodist tulnud lätlasest tsenter Kaspars Berzinš, kes asendab vigastatud kanadalast Kyle Landryt. Zenitis kohaneb hästi veel üks uustulnuk, ameeriklasest ääremängija Omar Thomas. Ka Karasjovi meeskondadele iseloomulik kaitse töötab. Nii et palun andestage mulle, härrased dekabristid. Nagu öeldakse, ise olen süüdi.

On selge, et põhiturniiri viie parema seast Zenit enam välja ei lange. Küll seisab neil ees Loko ja Himkiga peetav otsustav võitlus kolmanda-neljanda koha eest. Kolmanda koha saav klubi väldib finaalini kohtumisi põhiturniiri võitjaga (ehk ilmselt CSKAga), neljas meeskond saab aga viienda ees omavahelises veerandfinaalis koduväljakueelise. Seega on mängus tulevased poolfinaalikohad, kusjuures vahe on päris suur: kolmanda koha 70-80-protsendilisest tõenäosusest viienda koha 30-40ni.

Niisiis, võrdleme kolme meeskonna järelejäänud mängude graafikut.

Zenit (16 võitu – 5 kaotust): kodus Lokomotiv, UNICS, Nižni Novgorod, Tsmoki-Minsk, Kalev; võõrsil Himki, Avtodor, Nymburk, Kalev.

Lokomotiv (18-6): kodus Krasnõi Oktjabr, Jenissei, VEF; võõrsil UNICS, Zenit, Tsmoki-Minsk.

Himki (17-8): kodus Zenit, Tsmoki-Minsk; võõrsil Nymburk, Jenissei, VEF.

Nagu näete, on „dekabristidel“ väga raske graafik. Nelja nädalaga üheksa mängu, kusjuures ainult kahes neist (Kaleviga) võib Zenit juba ette olla positiivses lõpptulemuses enam-vähem kindel. Teisest küljest võib Himki vaatamata selgele mõõnale (viimasest 5 mängust 4 kaotust) ja hiljutisele treenerivahetusele vabalt lõpetada põhiturniiri viievõidulise seeriaga. Ses plaanis on esmaspäeval ees ootav mäng Zenit – Himki topelthuvitav.

Muide, Himki saab võrdse võitude arvu korral eeldatavalt piiterlaste ees ülekaalu, mis juba on krasnodarlaste ees. Himki mängis Zeniti võõrsil üle 31 punktiga ja ma ei kujuta ette, kuidas Karasjovi meeskond võiks võõral väljakul selle vahe tasa teha. Lokoga on Himki omavahelistes mängudes viigis (mõlemad võitsid 13 punktiga), kuid üldise korvide vahe poolest on Moskva oblasti meeskond kaugel ees – +365 konkurendi +280 vastu.

Kokkuvõtteks: seis on segane. Riskin kõige enam panustada Lokomotivile. Ainus, mis raudteelasi võiks tõeliselt häirida, oleks paralleelselt peetav Euroliiga veerandfinaalseeria, kuhu Himki vaevalt satub (Zenit on juba ammu langenud eurosarjast välja). Mis aga puudutab tõenäolist VTB Ühisliiga veerandfinaalmatši Peterburi ja Moskva oblasti meeskondade vahel, siis siin hoidun ennustustest. Korra juba alahindasin Zeniti potentsiaali…
Ülejäänu osas on VTB Ühisliiga tabelis ebaselgust üha vähem ja vähem. Kaheksa veerandfinalisti on praktiliselt selgunud, esimese ja teise koha broneerinud vastavalt CSKA ja UNICS. Play-off’i alumises osas võitlevad sarnaselt ülal kirjeldatuga oma kohtade ees veel Avtorod, Nižni Novgorod ja Nymburk. Pole välistatud, et ses seltskonnas leidub kavalpäid, kes ihkaks play-off’i esimeses ringis kohtuda nimelt Zenitiga. Kuid kas sel oleks mõtet? Peterburi „dekabristid“ juba tõestasid, et nende „revolutsioonivõimekust“ ei tasu alahinnata.

Lev Tigai,
sportfakt.ru vaatleja
 

Jaga
Meeldib?
11
Sponsors