25september

Greg Gibson:
Bisons tegutseb trendikalt – hakkame mängima lühikese viisikuga

"Kui poleks tulnud vigastusi, jõudnuks me Ühisliiga play-off'i."

Eelmise aasta uustulnuk, Soome klubi Bisons kogus heitlustes Ühisliiga parimate meeskondadega kogemusi ja on valmis oma teisele hooajale vastu minema.
Meeskonna peatreener Greg Gibson selgitas, kuidas on võimalik piiratud eelarve tingimustes võita, tutvustas uute meeste värbamise strateegiat, rääkis uuest, keskmängijateta taktikast ja lausus, et talle väga meeldib Soomes elada.

Ühisliiga uus hooaeg algab varsti. Mida võtsite enda jaoks kaasa eelmisest, debüüthooajast?
Väga palju. Olime eelmisel aastal poisikesed, kes visatud võitluse keskpunkti. Saime aastase Ühisliigas mängimisega suure kogemuse nii väljakul kui ka väljaspool seda. Nüüd paneme pearõhu välismängudele- peame võõrsil suurendama võiduprotsenti. Jagame targalt jõudu ja paneme vajalikud rõhud, sest eelmisel hooajal pidasime kokku 83 mängu. Pöörame nüüd füüsise hoidmisele suuremat tähelepanu, et ei tekiks eelmise hooajaga sarnast suurt vigastustelainet.

Kuidas kulges hooajaks valmistumine?
Vaatasime üle oma taktika ja muutsime ettevalmistusprotsessi. Oleme nüüd veidi teistsugune meeskond. Meil pole eesliinis pikki mängijaid, seetõttu on ainus, mis meid võib aidata – otsuste vastuvõtmise kiirus ning kiire, agressiivne korvpall. Bisons tegutseb trendikalt – mängime lühikese viisikuga. Olen õnnelik, et meil on 14-15 võrdväärset meest. Nad kõik on hea kooliga ja võidunäljas. Olen kindel, et kui vigastusi poleks tulnud, jõudnuks me juba oma esimesel VTB Ühisliiga hooajal play-off’i.

Suvel uuenes pool Bisonsi koosseisust, kuidas iseloomustate uusi mängijaid?
Esmajoones pole nad egoistid, vaid mõtlevad meeskonna ja klubikaaslaste huvidele. Jacob Burtchi tuli Saksamaa klubist Skyliners. Ta on tõeline liider. Jacob ei mõtle isiklikule statistikale, tema eesmärgiks on võit iga hinna eest. Teine tähtis uustulnuk on Justin Jackson – energiline ja motiveeritud eesliinimees. Iga meie klubisse tulev mängija ihkab tulemust saavutada.

Märkisite, et eelmisel hooajal oli palju vigastatuid…
Jah, ja seetõttu on meie pink tänavu pikem. Suutsime hankida perspektiivikaid soomlasi, kes aitavad liidritel puhata, mis pikemas perspektiivis väldib suuri koormusi ja vigastusi.

Meeskonnast lahkus üks võtmemängijaid Matti Nuutinen. Kui suur kaotus see on Bisonsile?
Nuutinen mängis meie klubis 5 hooaega. Ta tahtis end teises riigis proovile panna, saada uue kogemuse. Ta mängis EMil suurepäraselt ja olen õnnelik, et talle pakuti Kreekast lepingut. Meie muidugi tunneme temast puudust.

Soome koondis üllatas EMil taas, jõudes play-off’i. Kui tähtis see riigi korvpalli populaarsuse seisukohalt on?
Jah, need asjad on omavahel seotud. Henrik Dettmann on teinud koondisega ära väljapaistva töö. Pärast edukat MMi polnud Emil meeskonna esitustes vähem sära. Soomlased võivad oma koondise üle uhked olla. Üha rohkem inimesi huvitub korvpallist, selle populaarsus riigis üha kasvab.

Kas Bisonsil oli võimalusi tugevdada end Soome koondise liidritega?
Meie koosseisus on kaks kogenud ja tugevat koondislast: Mikko Koivisto ja Tuukka Kotti. Loomulikult oleksin õnnelik, kui me saanuks Sasu Salini, Erik Murphy ja Shawn Huffi. Loodan, et edaspidi meil avaneb niisugune võimalus, praegu oleme aga liialt noor klubi. Eelseisev hooaeg on meile alles viies. Töötame imidži ja brändi nimel. Vajame veidi aega, et rahvas mõistaks, kui tugev ja haarav on VTB Ühisliiga. Olen õnnelik, et Bisons mängib sel tšempionaadil, kus osalevad tugevad Euroopa klubid ja mängijad.

Mille arvelt on võimalik Bisonsi eelarvet suurendada?
Põhineme erakapitalik. Klubi juhatuse liige Ari Hannula ja peamänedžer Aku Perho töötavad investeeringute toomine ning meie brändi Soomes ja Euroopas tutvustamise nimel. Nüüd on põhiline tõsta kodumängude pealtvaatajate arvu, et saada maksimaalset piletitulu ja olla atraktiivne reklaamiandjatele. Kui saavutame oma eesmärgi, võime eelarve poolest konkureerida paljude Ühisliiga klubidega. Aga mul on hea meel sellegi üle, et suudame ka tähtedeta astuda vastu Ühisliiga tugevaimatele. Mängisime paljude favoriitide, näiteks UNICSiga võrdselt. Lokomotiv-Kubani õnnestus mullu võitagi.

Kuidas töötab teie värbamisosakond?
Meil on terves maailmas palju sidemeid. Mängijate leidmine on äärmiselt töömahukas protsess ja me ei pane alati täppi. Kuid suurem osa mängijatest õigustab meie ootusi. Sõidame sageli Las Vegasesse suveliiga mängudele, otsime näljaseid mängijaid, kes tahavad näidata, milleks nad on suutelised. Tahan, et mängija annaks aasta jooksul endast kõik ja näitaks oma suutlikkust rahvusvahelisel areenil.

Olete ameeriklane, kuid töötate juba seitsmendat aastat Soomes. Kas olete selle riigi ja teistsuguse kultuuriga harjunud?
Soomel on minu elus eriline koht. Alustasin siin treenerikarjääri, kohtasin oma naist, kes kinkis mulle vapustavad lapsed. Mulle meeldib selle maa elurütm. Meeldivad mind ümbritsevad inimesed. Soomlased on sõbralikud ja avatud. Mulle meeldib käia saunas, vaba aega armastan veeta mõnel paljudest järvedest kalastades, mängin golfi. Mulle pole võõras ka hoki. Näiteks käisin varem vaatamas Carolina Hurricanesi kodumänge. Washingtonis, kui mahti oli, külastasin Capitalsi mänge – seal mängib suurepärane hokimees Aleksandr Ovetškin.

Jaga
Meeldib?
12
Sponsors