10juuni

12 julget. Teodosic, Langford, Karasjov ja play-offi teised kangelased

Hooaja otsustav staadium oli täis põnevaid lahinguid, emotsioone ja säravaid individuaalseisd esitusi. Võttes kokku VTB Ühisliiga 2015/16 hooaja play-offi, esitleb meie veebikülg oma versiooni selle peamistest tegelastest - kohtumiste 12 kangelast.

Janis Timma, Zeniti ääremängija 

VTB Ühisliiga 2014/15 hooaja parim noormängija arenes ka järgmisel põhihooajal, aga play-offis kerkis hoopis uuele tasemele. Timma hiilgas veerandfinaalis Avtodoriga, kus ta (keskmiselt 23,7 punkti, 9,3 lauapalli, 3.7 korvisöötu ja 30,0 efektiivsuspalli) aitas Zenitil ohtliku vastasega toime tulla kolme mänguga. Eriti avaldab muljet lätlase esitus teises kohtumises: 35 punkti ja 15 lauapalli ühes mängus - Ühisliiga play-offi ajaloo rekordid! Poolfinaalis UNICS-iga avaldus veerandfinaali MVP kangelaslikkus veel selles, et ta mängis läbi valu. Seeria teises kohtumises vigastas Janis jalga, kolmandas mängis süstide najal ja tegi seljale liiga. Jättes vahele neljanda mängu, tuli Timma otsustavas lahingus taas platsile, kuid mõistetavatel põhjustel polnud enam nii efektiivne kui varem. Võimalik, et just see põhjustas Zeniti kaotuse. Kuidas ka ei olnud, ääremängijast sai play-offi üks silmapaistvamaid figuure.


Тyrese Rice
, Himki mängujuht

Tasub mainida, et Himki ei täitnud eesmärki ning vaevalt saab 2016. aasta play-offi uhkusega meenutada. Kuid siiski väärib Rice´i särav mäng veerandfinaalis Lokomotiv-Kubani vastu eraldi meenutamist. Kohtumises Euroliiga Final Fouri meeskonnaga tegutses mängujuht võimete piiril, kogudes 28,3 punkti, 5,3 korvisöötu ja 31,0 efektiivsuspalli. Teises mängus kordas Rice äsja Timma püstitatud rekordit (35). Kogu play-offi parimaks korvikütiks (keskmiselt 22,7 punkti) Tyrese´i esitus oli Himki jaoks play-offi meeldejäävaim fakt.


Ryan Toolson, Zeniti tagamängija

Põhihooaja MVP korvpallihuviliste valiku põhjal demonstreeris kujukalt oma väärtust klubile ka play-offis. Toolson oli Zeniti parim mees veerandfinaalseeria esimeses, kõige raskemas mängus. Edaspidi jäi snaiper Timma varju, kuid poolfinaalis UNICS-iga polnud ainult lätlase panus enam piisav. Paraku sai Ryan esimeses mängus vigastada ning jäi teisest kõrvale - 0:2... Ameeriklane naasis triumfaalselt. Mängides üle 30 minuti ja täielikult näidates oma viskeoskusi, liidriomadusi ja mängu organiseerimisoskusi, aitas Toolson Zenitil tuua seeria käiku murrang. Leegionär tegi kõik, mis temast sõltus, ka viiendas mängus Kaasani suurklubiga - 32 punkti, 7 viga tema vastu - kuid finaali jõudsid ikkagi valgerohelised. 
Juba paar päeva pärast kaotust kiirustas Zenit pikendama lepingut oma liidriga.


Jevgeni Pašutin
, UNICSi peatreener

VTB play-offi ajaloo kõige võidukam (24 võitu) treener tegi panuse tunnustatud liidritele ja visale kaitsele. Just need trumbid andsid UNICS-ile teise koha põhihooajal, aga aitasid ka play-offis. Kuid teatud etapil tundsid kaasanlased "pingi" abist puudust ja Pašutin otsustas eksperimenteerida. Valmisolek muuta koosseisu ja varieerida taktikat tõi UNICS-ile edu otsustavates mängudes. Kui oli vaja vastast üllatada ja tuua mängu murrang, tegi Pašutin seda. Ja sellised mängijad nagu Artjom Parahhovski, Vadim Panin ja Arturas Milaknis kasutasid neile antud šansi ära.


Joaquin Colom
, UNICS-i mängujuht

Colomi aktiivsuse tipp ilmnes poolfinaalis Zenitiga - 2016. aasta play-offi kõige võitluslikumas ja haaravamas seerias. Selles lahingus varjutas hispaanlasest mängujuht isegi Keith Langfordi enda. Kogudes viies mängus keskmiselt 23,4 punkti, 3,8 lauapalli, 5,4 korvisöötu, 1,8 vaheltlõiget ja 23,4 efektiivsuspalli, tunnistati Joaquim poolfinaalseeria kasulikemaks mängijaks. Tema oli ka play-offi meeldejäävaima hetke autor: kui avamängus 18-punktilisest kaotusseisust välja tulnud UNICS lõpetas spurdi Colomi võiduka "and one´iga" viimastel sekunditel.


Dimitris Itoudis
, CSKA peatreener

Tiitlikaitsjat ja põhihooaja võitjat loeti soosikuks ka play-offis, kuid fännide lootuste õigustamiseks tuli CSKA peatreeneril ja tema staabil lahendada mitmeid probleeme. Poolfinaal Himkiga algas vaid mõni päev pärast CSKA-lt energiat röövinud võitu Euroliigas ja ilma vigastatud Joel Freelandita. Seeria käigus kaotasid punasinised veel Cory Higginsi ja Nikita Kurbanovi. Tagamängijatest tähtede paaris De Colo-Teodosic asetas kreeklane rõhu serblase poolele, usaldas Vitali Fridzoni ja Pavel Korobkovi - see variant töötas. Itoudis motiveeris mängijaid hooaja lõpuspurdile ja oskuslikult kasutas olemasolevaid ressursse, kompenseerides väsimuse ja mainitud probleemid vigastustega. Vaatamata raskustele kaotasid armeelased play-offis vaid ühe mängu ja kaitsesid tiitlit.


Nando De Colo
, CSKA tagamängija

Kulutades tohutu portsu energiat Euroopa areenil, jagas De Colo oskuslikult jõudu Ühisliiga play-offiks, näidates oma meisterlikkust olulistel hetkedel. Peab ka mainima, et Liigas ootas Euroliiga kasulikemat mängijat vastaste tugev surve, kuid prantslane võitles julgelt ja pea püsti. Teenides lugematu arvu läbimurrete toel vastastelt 52 viga (teine tulemus Keith Langfordi järel), oli Nando armeelaste üks võitluslikumaid lülisid. Tagamängija täitis ka punktiarvet ja tänu efektiivsele individuaalsele tegutsemisele vabastas kaaslasi. Ilmselt käesoleva hooaja Euroopa klubide parim mängija pani hooajale rasvase punkti finaali neljandas kohtumises Kaasanis, kui suutis viimase minuti 6 punktiga pidurdada UNICSi hoo.

 

Vassili Karasjov, Zeniti peatreener

Zenit jäi põhihooajal masendava järjepidevusega ilma oma juhtmängijatest. Sama stabiilselt otsis meeskond võimalusi sellest tekkinud aukude täitmiseks, sooritades edukaid oste ja maksimaalselt kasutades sisemisi ressursse. Vaatamata veidi tasakaalust väljas kalendrile ja kaadriprobleemidele, said piiterlased põhihooajal hinnatava kolmanda koha, aga Karasjov valiti aasta parimaks treeneriks. Valgesinised kinnitasid tulemuse seaduspärasust ka play-offis. Energiline juhendaja suutis mehed otsustavateks mängudeks parimasse vormi viia. Paljudele võrdsena tundunud heitluses Avtodoriga osutus Põhja pealinna klubi tähtsatel hetkedel alati paremaks. Järgnes veel üks kangelaslik etteaste. Zenitlsed suutsid peaaegu päästa poolfinaali UNICS-iga, tulles välja 0:2 kaotusseisust. Vassili Karasjov võttis oma hoolealustest maksimumi ja saavutas klubi ajaloo parima tulemuse.


Кyle Hines
, CSKA keskmängija

Harva rambivalgusse sattuv pikk mängis CSKA edus tohutut rolli. Pärast eesliini meeste järjekindlat väljalangemist (Joel Freeland, Nikita Kurbanov, Cory Higgins), sai "Mister lukk" 2015/16 hooaja võtmetegelaseks. Korvi all tegi ta armeelaste heaks suures mahus musta tööd. Hoides CSKA korvialust oma võimsatel õlgadel, suutis Kyle anda silmapaistva panuse ka rünnakul, kus tema kate kattest mäng Miloš Teodosiciga oli vastastele pidurdamatu. Play-offi kokkuvõttes oli Hines meistrite rivistuses resultatiivsuse poolest kolmas (11,1 punkti) ja efektiivsuse poolest teine (15,7 palli).


Viktor Hrjapa, CSKA ääremängija

Armeelaste kapten vigastas hooaja käigus kahel korral rannet, kuid naasis, et anda väsinud ja mitmest põhimehest ilma jäänud meeskonnale vajalik impulss. Nii imelik. kui see ka ei tundu, jäi Nikita Kurbanovi ja Cory Higginsi puudumine märkamatuks, sest tippvormi jõudnud armeelaste kapten võitles enda ja teiste eest mõlemal väljakupoolel. Finaali teises mängus hiilgas ääremängija 100-protsendilise tabavusega, kogudes 30 minutiga 19 punkti (visked 7st 7). Hrjapa naasmine oli 2016 play-offi üks tähtsamaid sündmusi.


Кeith Langford, UNICS-i tagamängija

Põhihooaja suurim korvikütt tõstis oma resultatiivsust play-offis (21,9 punkti), jäädes sellega alla vaid himikilasele Rice´ile. Kuiva võiduga lõppenud seeria Nižni Novgorodi vastu polnud sugugi kerge. Kaasanlaste jaoks meeldiv lõpptulems sai võimalikuks tänu Keithile, kes tegi täpselt oma tööd, tõustes esiplaanile kriitilistel hetkedel. Koos Colomiga tõi ta välja poolfinaali Zenitiga, aga seejärel sooritas peaaegu võimatu ja tõeliselt kangelasliku etteaste: 29 punkti kolmandas finaalmängus CSKA vastu tõid armeelastele play-offi ainsa kaotuse. Leegionär oli võitluseks häälestatud ja näidates play-offis silmapaistvaid snaipriomadusi, viis UNICS-i finaali ja aitas naasta Euroliigasse.


Мiloš Teodosic
, CSKA mängujuht

Korvpallist on saanud lühikeste mäng! NBA-s valitsevad Golden State´i liidrid Steph Curry ja Klay Thompson, aga Vana Maailma kuningad on Teodosic ja De Colo. Prantslasest sai Euroliiga peamine kangelane, kuid Miloš mängis suurepäraselt VTB Ühisliiga play-offis. Eesliini kaotuste foonil tõusid armeelaste tagamehed veelgi enam esile. Teodosic püüdis mitte unustada kaitset, tabas stabiilselt, sooritas vastastele tapvaid kate kattest kombinatsioone ja andis imelisi varjatud sööte. Serblane polnud liider mitte ainult mängus, vaid ka emotsionaalselt. Kogunud play-offis 15,0 punkti, 6,8 korvisöötu ja 2,2 lauapalli näitas CSKA energiline rünnakute keskpunkt partneritele teed finaali, mille kokkuvõttes ta tunnistati väärtuslikemaks mängijaks.

Jaga
Meeldib?
14
Sponsors