20juuli

Üleminekutesuve alguse 10 tähtsamat liikumist

Hooaeg 2015/16 on seljataga, kuid korvpallielu jätkub. Klubide kontorites käib aktiivne, ehkki fännidele nähtamatu töö – avalikkus saab teada ainult selle tulemusi. Meie koduleht toob välja 2016. aasta suvealguse kõige tähtsamad üleminekud.

Topeltlöök. James Augustine CSKAs

Eelmine klubi: Himki (Venemaa)
VTB Ühisliiga statistika 2015/16: 10,0 punkti, 5,7 lauapalli, 1,7 korvisöötu, 1,2 vaheltlõiget
CSKA võitis eelmisel hooajal kõik turniirid, kus osales. Armeebossid tegid panuse võitva koosseisu säilitamisele ja said ülesandega 100-protsendiliselt hakkama. Kuid uue vere lisamiseta ka ei saadud. Oma triumfikäigul tekkisid kõige suuremad raskused eesliinis. Probleemi kutsuti lahendama James Augustine, kes sobib puna-sinistele mitmel põhjusel. Paberil sobib liikuv ja atleetlik suur mees hästi puna-siniste rünnakuskeemi, mis kasutab nii kiiret rütmi kui ka palju pick-and-roll’e. Eelmisel hooajal oli Augustine Euroliigas Himki kasulikem mängija (16,8 efektiivsuspunkti, üldkokkuvõttes 8. koht, VTB Ühisliigas 15,2 ef. punkti), tema kahepunktivisete protsent 68,8 oli parim (Ühisliigas 66,7%). Ameeriklasel on niisuguste meistrite nagu Miloš Teodosic ja Nando De Colo kõrval head võimalused neid näitajaid vähemalt korrata. Ühisliiga 2014. aasta parima kuuenda mehe auhinna saaja suudab kasulik olla nii algviisiklase kui ka vahetusmehena. Lõpuks võivad 32-aastase ameeriklase värvanud moskvalased olla kindlad, et kui tulevikus korduvad nii hullumeelsed asjad, on ohvri rollis nende vastane.
CSKA sooritab konkurendi ühe juhtmängija värbamise ja enda eesliini tugevdamisega topeltlöögi.


Naasmine. Sergei Karasjov Zenitis

Eelmine klubi: Brooklyn Nets (NBA)
Statistika NBAs hooajal 2015/16: 2,4 punkti, 1,5 lauapalli, 0,9 korvisöötu
Aastal 2013 valiti Sergei Karasjov Ühisliiga parimaks nooreks mängijaks ning ta läks Vana Maailma ühe perspektiivikama noore mängijana NBA drafti, kus Cleveland valis ta 19ndana. Edasi ei läinud tee enam sama siledalt. Vigastused, episoodilised õnnestumishetked ja loogiline naasmine Venemaale.
Praegune etapp peab andeka korviküti karjääris olema murranguline – on saabunud aeg end taas täies hiilguses näidata. Zenit näib selleks sobivaim koht. Sini-valgete uustulnuka isa Vassili Karasjov teab suurepäraselt, kuidas universaalset tagameest kasutada. Peterburi meeskonna lahtine mängustiil sobib Karasjovile, klubi ambitsioonid aga langevad oma talenti avada püüdva mehe omadega kokku.


Samm edasi. Semjon Antonov CSKAs

Eelmine klubi: Nižni Novgorod (Venemaa)
Statistika VTB Ühisliigas 2015/16: 12,4 punkti, 4,9 lauapalli, 2,3 korvisöötu, 1,3 vaheltlõiget, 1,0 kulpi
Semjon Antonov ütles 2011. aastal, et lükkaks CSKA pakkumise tagasi, viis aastat hiljem aga tõmbab puna-sinise särgi ikkagi selga. Ning keegi ei saa ääremängijat süüdistada järjekindlusetuses. Nagu Antonov tahtis, läbis ta Nižni Novgorodiga suure teekonna: Venemaa liiga debütandist Euroliiga TOP 16 osaleja ja VTB Ühisliiga finalistini. Ta sirgus Volga klubis koondislaseks. Ja ka CSKA tasemele.
Nižnis on „ümberehitus“ täies hoos ning paremat hetke üleminekuks on raske leida. Must-valgete endine kapten leiab armeeklubis teisel tasemel konkurentsi ja vastutuse. Korvpallur ise kinnitab, et on valmis igaks rolliks, peatreener Dimitris Itoudise soov aga värvata Antonov juba 2014. aastal ja Nikita Kurbanovi näide lubavad eeldada, et Venemaa üks töökamaid korvpallureid astub meistri ridades veel ühe sammu edasi.


Uus Fortson? Branden Frazier Avtodoris

Eelmine klubi: Himik (Ukraina)
Statistika FIBA Europe Cupil 2015/16: 15,3 punkti, 5,6 korvisöötu, 3,4 lauapalli, 1,2 vaheltlõiget
Avtodori esindamise ajal oli mängujuht Courtney Fortson Ühisliiga üks värvikamaid mängijaid ja kandideeris MVP nimetusele. Pärast kohaliku publiku lemmiku lahkumist 2015. aastal ei leidnud must-valged talle sobilikku asendust. Nüüd on uus katse. Ukraina liiga läinud hooaja parim tagamängija ja finaali MVP suudab korvpallis kõike: ta on võitluslik ja murrab läbi, jõuab väljakul kõikjale, viskab ise ega unusta kaaslasi. Frazieri tüüpi mängijaid nimetatakse USAs «difference maker» ehk nendeks, kes suudavad mänge otsustada. Combo-guard sobib hästi Avtodori kiire stiiliga ja tahab Saraatovi nõudliku publiku lemmikuks saada.


Uus algus. Jevgeni Voronov UNICSis

Eelmine klubi: Lokomotiv-Kuban (Venemaa)
Statistika VTB Ühisliigas 2015/16: 4,6 punkti, 1,8 lauapalli, 1,7 korvisöötu, 1,1 vaheltlõiget
Sel mitte kõige kuumemal suvel pole ka Jevgeni Voronovil erilist kuumust. Esmalt ei mahtunud ta Venemaa koondise kandidaatide sekka – tagamees ei sobi uue peatreeneri Sergei Bazarevitši mängujoonisesse. Veidi hiljem kordus sama Lokomotiv-Kubanis. Krasnodaris ei nähtud talle kohta ja koostööd ei jätkatud.
Selged päevad saabusid juuli alguses. Jevgeni sõlmis lepingu Euroliigasse naasva UNICSiga, kes ei taha hooajal 2015/16 võidetud positsioone ära anda. Ühisliiga ühe parema kaitsemängija energia ja eneseohverdus tulevad kaasanlastele kindlasti kasuks. Võib eeldada, et mehe võitlustahe ei lange ning tema väljakule ilmudes seal temperatuur ainult tõuseb.


Dessant. Dmitri Hvostov Lokomotiv-Kubanis

Eelmine klubi: Nižni Novgorod (Venemaa)
Statistika VTB Ühisliigas 2015/16: 10,8 punkti, 1,8 lauapalli, 6,0 korvisöötu, 1,1 vaheltlõiget
Nižni konveierilt tuli veel üks avanenud vene korvpallur. Himkis ebapiisavalt mänguaega saanud Hvostov siirdus 2013. aastal Nižnisse, kus kasutas oma võimaluse täielikult ära ja kerkis volgalaste üheks liidriks. Dmitri protsendid olid viimasel hooajal 54-43-87, septembris 2015 oli ta üks vähestest, kes EMil Venemaad esindades pettumust ei valmistanud. Uuenenud Lokos usutakse, et mängujuht areneb Krasnodaris jätkuvalt. Puna-rohelised rühivad tõsistele muudatustele vaatamata uuesti Euroliigasse ja tahavad parandada viimase play-offi tulemust – siis langeti esimeses ringis. Hvostovile nähakse ette üht võtmerolli.
Nižni dessant Kubani ei piirdu Hvostoviga: koos mängujuhiga liikusid sinna tagamees Jevgeni Baburin ja eesliinimängija Vladimir Ivlev. Ka nemad ei seisa paigal ning on viimaste aastatega saanud koondise kandidaatideks. Buba tugevdab Loko tuleliini, universaalne äär aitab korvi all.


LeBroni sõber. Dru Joyce Tsmoki-Minskis

Eelmine klubi: Würzburg (Saksamaa)
Statistika Bundesligas 2015/16: 10,8 punkti, 2,4 lauapalli, 6,8 korvisöötu
Võimalik, et Dru Joyce pole Ühisliiga kõige säravam uustulnuk, kuid fännid tunnevad tema vastu suurt huvi. Asi on selles, et Joyce sündis samas linnas, kus ka LeBron James. Acroni poiss on NBA 4-kordse MVP üleskasvamist kõrvalt näinud ning ka osales toll eluloofilmis «More than a Game».
Intriigi ootavad fännid erinevates linnades juba räägivad sellest, et lähevad Joyce’i vaatama. Pole teada, kas LeBroni sõber viib minsklased uuele tasandile, kuid maailma parima mängija sümpaatia kuulub nüüd kindlasti „draakonitele“.


Oma kasvandik. Vjatšeslav Zaitsev Himkis

Eelmine klubi: Krasnõi Oktjabr (Venemaa)
Statistika VTB Ühisliigas 2015/16: 10,9 punkti, 4,7 lauapalli, 3,2 korvisöötu, 1,5 vaheltlõiget
Zaitsev on Himkis läbinud noorteklassist alates arenguredeli kõik astmed. Kuid tal ei õnnestunud jõuda põhitiimi ning hea hüppega tagamängija otsis õnne teistest klubidest. Viimane aasta Krasnõi Oktjabris möödus päris tulemuslikult. Ta ei jäänud ka koduse klubi tähelepanuta.
Ühisliiga üks kõige otsustavamaid mängijaid saab nüüd võimaluse näidata end Moskva oblastis. Duško Ivanovic teab, kuidas teda kasutada: pidev tempo hoidmine rünnakul, raudne pressing kaitses ja tugi rünnaku käimatõmbamisel. Vaevalt Ivanovic üllatub, kui hooaja 2015/16 kõige efektsema hetke autor jätkab ka kolla-sinises vormis lende vastase korvi kohal.


„Läti ühendus“. Ingus Jakovics Nižni Novgorodis

Eelmine klubi: VEF (Läti)
Statistika VTB Ühisliigas 2015/16: 7,0 punkti, 1,5 lauapalli, 2,0 korvisöötu
Nižni sai Jakovicsi näol Läti ühe kõige perspektiivikama ja andekama mängujuhi. On väga tähtis, et temaga hakkab tööle Arturs Štalbergs. Volgalaste uus loots on tuttav mängujuhi sirgumisega spordikoolist rahvuskoondisesse, koos on töötatud ka 2013. aastal EM-hõbeda võitnud Läti juunioride koondises. Siis oli Jakovics meeskonna üks liidreid, kogudes keskmiselt 13,6 punkti, 3,5 korvisöötu ja 2,5 lauapalli. Pole vaja üllatuda, kui 23-aastane mängujuht hakkab ka must-valges särgis niisuguseid numbreid näitama.


Mister kaksikduubel. Frank Elegar Jenisseis

Eelmine klubi: «Ankara (Türgi)
Statistika Türgi liigas 2015/16: 9,8 punkti, 7,6 lauapalli, 0,7 kulpi, 0,8 vaheltlõiget
Elegar on veel üks vana tuttav. VTB Ühisliiga hooaja 2014/15 parim lauavõitleja aitas särada Eesti klubil Kalev. Elegar sooritas koos Scott Machadoga tapvaid pick-and-rolle, jõudis esimesena lauapallide järele ja surus rõngasse efektseid alley-oope, mis jõudsid alati parimate hetkede sekka. Atleetlik eesliinimees oli nii hea, et sai Itaalia klubilt Milano pakkumise, milliseid ei lükata tagasi. Ning pärast hooaega Ankaras naaseb Elegar Ühisliigasse. Jenissei tegi üleminekuteturul võimsa käigu – mister kaksikduubel teab, kuidas olla oma meeskonnale võimalikult kasulik.

Jaga
Meeldib?
45
Sponsors